Ramon Gel

Ramon Gel
Ramon Gel

L'avi de Can Gel

Al 1943, any en què va néixer Julio Iglesias a Madrid, l’Antoine de Saint-Exupéry va publicar El Petit Príncep a Nova York i sota el marc de la segona Guerra Mundial, a Canyamars, naixia en Ramon Gel i Amat.

En Ramon és el segon de 5 germans, tres nois i dues noies i, des de ben petit, com tots, ajudava en les diferents tasques que li demanava el seu pare, ja fos guiar els cavalls quan es llaurava, apilar la palla o portar les vaques a l’estable.

Es va formar als Salesians de Mataró i va ser un bon estudiant. Sempre interessat per la maquinària relacionada amb el camp, li agradava anar a les fires agrícoles i ramaderes per tal d’estar assabentat de les novetats i veure quines podrien adaptar-se al seu entorn.Ramon de jove al camp de blat de moro

Al 1971 es va casar amb Isabel Arnó, també de Canyamars, amb qui ha tingut dos fills, la Rosa i en Joan.Ramon munyint a la nau vella

El Ramon ha estat un home emprenedor sense tenir la consciència de ser-ho. L’objectiu d’aquesta emprenedoria no era convertir-se en un granger d’èxit, sinó més aviat era una necessitat, un esperit de supervivència. Estava convençut que calia millorar la granja per tal que fos més efectiva i, d’aquesta forma, aconseguir una millor rendibilitat. No estava sol en aquesta tasca: el seu pare estava al seu costat i li donava suport i també els seus dos germans treballaven a la granja.

Al 1978 es va construir un nou estable en el que al principi hi va haver entre 40 i 50 vaques (fet que va duplicar la producció que fins llavors hi havia a la granja). Es va fer una sala de munyir nova, es van modernitzar molts aspectes tècnics i es va invertir en maquinària. Tot això va donar com a resultat un augment de la producció lletera fins a uns 20 litres per vaca de promig!

Antic logo de Can Gel
Antic logotip de Can Gel

Al 1988 es va crear la marca “Can Gel” per tal de poder vendre la llet a clients de proximitat. Va ser un projecte que van posar en marxa ell i la seva dona Isabel i la marca ha estat activa fins el 2008, any en el que el Ramon es va jubilar.

Malgrat la jubilació, al Ramon encara se’l pot veure a dalt del tractor llaurant un camp, arreglant alguna eina al pati de casa o ajudant al Joan en la munyida. És un home senzill, bondadós i amant de la conversa.

Sempre té alguna anècdota o història per explicar!

En què puc ajudar-te?